Desert tort lamaita

de Constelatialeu in Torturi, 15 Noi 2020 | 3628 vizualizari

 

La multi ani, Leo ! Sora cu nr.2 pe tricou, in ordinea nasterii, adica eu prima, se stie, Clemace-Clementina, aia mare......sa ne mai radem nitel, zic......Vali al meu a vrut sa-i fac un tort mic, cu crema de unt si lamie...si mie cum nu-mi vine cheful asa oricand l-am tot amagit ca-i fac, aseara pe inserate m-a palit cheful si m-am apucat sa-l mesteresc. Cum azi 15 ale lui noiembrie e ziua scorpioancei de Leo, am zis ca e in cinstea ei si-l mananca Vali. Ea sa-si manance tortul ei....asa este cand distanta ne desparte...dar se poarta online, asa ca mancam online, adica facem schimb de poze cu tort....:)))))))))))))))))))

 

INGREDIENTE

  • Forma de tort inalta diametru 17 cm, inaltime 13 cm
  • Blat
  • 4 oua
  • 150 g zahar
  • 3 albusuri
  • 50 g zahar
  • 230 g faina
  • 3 linguri ulei
  • coaja de la 2 lamai
  • Sirop
  • 250 ml apa
  • 3 linguri zahar
  • esenta de lamaie
  • Crema
  • 3 galbenusuri
  • 2 linguri zahar
  • zeama de la 2 lamai sau cat de acra vreti crema
  • 250 g unt cu 82% grasime
  • 150 g lapte condensat indulcit DeLatte
  • putin colorant galben ( n-am mai avut oua de casa )
  • Glazura
  • ciocolata topita
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort lamaita:

Crema : Am inceput cu ea, dar nu-i o regula. Am pus untul moale intr-un castron, am adaugat laptele condensat si am mixat bine. Galbenusurile impreuna cu zaharul si zeama de lamaie le-am pus pe bauie de abur si am amestecat continuu cca 10 min. Apoi am incorporat galbenusurile in untul moale, putin cate putin, mixand de fiecare data cate 2 min, la final am adaugat un pic de colorant galben, pentru a accentua culoarea din galbenusuri.

Sirop : Apa cu zaharul le-am pus sa fiarba, dupa ce a dat in 2-3 clocote, am stins focul si am adaugat esenta de lamaie, am lasat sa se raceasca bine.

Blat : Pentru ca mi-am achizitionat un set de forme de tort detasabile, cu pereti inalti, am zis sa incerc si varianta de tortulet ianlt.. Am tapetat forma cu hartie de copt, forma cu diametrul de 17 cm si inaltime de 13 cm ( e forma cea mai mare din set). Cele 3 albusuri ramase de la crema le-am mixat cu un praf de sare, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o spuma tare. Separat am pus cele 4 oua intregi, am adaugat zaharul, coaja de lamaie si uleiul si am mixat pana sa dublat volumul in castron. Apoi am adaugat faina cernuta, am omogenizat bine si la final am incorporat albusurile cu miscari lente de jos in sus. Am pus compozitia in forma de tort, am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade, este gata cand trece testul scobitorii, fiind mai inalt dureaza un pic mai mult la cuptor. Am scos blatul din cuptor si l-am lasat sa se raceasca.

Asamblare. Am sectionat blatul in 6 parti aproximativ egale, apoi am siropat blaturile si le-am umplut cu crema intre ele. am imbracat blatul cu crema ramasa si am glazurat cu ciocolata topita, pata de culoare .

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort lamaita" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

Catalina L 1

17.11.2020, 18:20

frumos tort

oanapl 1

22.11.2020, 19:10

Îmi plouă în gură! Tare bine arată! La mulți ani cu sănătate surorii tale!

gaby_gabytza 1

10.12.2020, 21:28

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort de cacao si vanilie